Sina

Navn: Sina Sabotta
Alder: 24
Bosted: Oslo
Studerer: Bachelor i tysk/germanistikk

Sina er valgt som månedens underviser i april fordi hun har fått gode tilbakemeldinger fra eleven sin.
Hun er opprinnelig fra en liten landsby i nærheten av Dresden i Tyskland, men flyttet til Nordmøre som barn. Dette, pluss at hun studerer germanistikk på Universitetet i Oslo, gjør at hun er en av våre aller mest erfarne undervisere i tysk.
Eleven til Sina tar opp tysk 2 fra videregående, og sammen jobber de mot både muntlig og skriftlig eksamen i mai.

Hei ! Gratulerer med å bli Learnlinks månedens underviser! Hvordan føles det?
Det er utrolig hyggelig. Veldig fint for meg å se at eleven er fornøyd med det jeg gjør.

Hvordan går det med undervisningen?
Det går veldig bra. Vi møtes en gang i uka på nasjonalbiblioteket.
Da gjør vi muntlige øvelser, oppgaver på nett og andre aktiviteter.
Av og til gir jeg i lekse å se en film på tysk, og så stiller jeg spørsmål og ber henne gjenfortelle handlingen i filmen.
Det fungerer bra, og ikke minst er det en litt mer spennende måte å lære på.

 

 

Har dere oppnådd noen milepæler du er stolt av?
Det morsomme er at hver eneste gang vi møtes, er det fremgang.
Hun husker flere ord enn tidligere, og bøyer oftere artikler riktig.
Det er situasjoner der det plutselig går opp et lys for henne, og da blir vi lykkelige begge to.

 

Hva slags erfaring har du med undervisning?
Det at jeg har lært norsk som andrespråk selv, er veldig hjelpsomt. Det gjør at jeg har sett verdien i å bruke litt alternative læringmetoder, slik som sanger og historier.

 

Hva gjør du når du ikke studerer eller underviser hos Learnlink?
Jeg er glad i å trene – cardio, styrketrening, alt du finner på et treningssenter. Når jeg får tid til det, besøker jeg familien min. I tillegg liker jeg å tilbringe tiden med venner, for eksempel grille i parken.

 

Hvorfor ønsker du å jobbe som underviser?
Jeg synes det er fint å utnytte det jeg kan godt til å hjelpe noen andre. Ikke minst er det givende å gjøre at elevene har det litt mer morsomt med læringen enn det de har det på skolen. På skolen er det ofte litt mer overfladisk, og ikke så veldig inspirerende.

 

Hva liker du best ved å undervise?
 Å se at elevene har fremgang, og at de lykkes i det de jobber med. Særlig liker jeg det når de innser at faget ikke er så vanskelig som de trodde i utgangspunktet.

 

Hvordan leser du selv til eksamen?
Selv jobber jeg jevnt gjennom semesteret, med mye notater, understreking i pensum og stikkord på ting som er mest vesentlig. Når det nærmer seg eksamen, blir det som oftest litt mer jobbing, men det er deilig å vite at man har et solid grunnlag mot slutten av semesteret. Det blir som oftest litt pugging også – i fag som germanistikk må det til.

 

Din yndlingslærer da du gikk på skolen – hva gjorde han/hun riktig?
Min yndlingslærer hadde jeg ikke da jeg gikk på skolen, men da jeg flyttet til Norge og fikk opplæring i norsk. Hun var flink til å bruke barnesanger og vi brukte hele kroppen når vi lærte språket. Jeg fikk ikke opplæring i norsk bokmål, men i dialekten de snakker der jeg bodde. Tidligere hadde hun lært noen andre på samme sted bokmål, og resultatet ble at vedkommende ikke skjønte noenting av hva folk sa.

 

Var det ikke litt utfordrende å lære et skriftspråk og et muntlig språk som var forskjellige, samtidig?
Det gikk overraskende greit – men det er kanskje fordi det er litt sånn i Tyskland også.

 

Sina forteller også at etter et halvt år med norskundervisning, var det en på skolen som kom bort til henne og sa at hun snakket like godt osm en innfødt. Akkurat da forsto hun ikke hva de mente men det, men i ettertid har den situasjonen stått frem som et vendepunkt.

 

Har du noen gode tips til andre undervisere?
Gå inn med en positiv innstilling og lytt til hva eleven ønsker selv. Det er viktig å tilpasse undervisningen etter hva eleven synes er gøy. Er det noen spesielle muskksjangre, noen typer filmer eller bøker de liker? Det er også viktig å være positiv. Og så selvfølgelig skryte når eleven gjør noe bra, slik at de virkelig får merke at de har gjort noe riktig.

 

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Ukategorisert

Hvordan velge videregående skole?

Denne perioden på året kan være vanskelig for mange ungdommer, fordi tiden er kommet for å velge videregående skole. En grunn til at dette er et vanskelig valg, kan være at mange er usikre på Read more…

Ukategorisert

Slik tjente jeg 900 kr/timen som 17-åring

Da Johannes var 14 år, startet han eget firma som solgte enkle IT-tjenester til venner og bekjente for 500 kr/time. I dag har han jobbet i flere større IT-selskaper, startet Norges største delingsøkonomitjeneste for privatundervisning Read more…

Ukategorisert

Leksehjelp fra Telenor og Learnlink

Har du en hjemme som ikke får oppnådd sitt fulle potensial? Learnlink er den raskest voksende leverandøren av leksehjelp på markedet. Ved å samarbeide med de beste norske aktørene innen utdanningsteknologi, kan vi gi en Read more…