Bør du velge T-matte eller P-matte?

Skrevet av

Emma Eriksson

Skrevet av Emma Eriksson

7/7/2020

Når du begynner på videregående skole blir du med ett stilt foran flere valg som skal bestemme fremtiden din. Et av de viktigste er om du skal ha T-matte eller P-matte. Denne guiden er laget for deg som trenger veiledning til å velge riktig matematikk på videregående!

Hvorfor har valg av matte noe å si?

På videregående vil du få muligheten til å velge mellom mange fag. Noen valg har ikke så mye å si for videre studier eller jobb, mens andre har det. Valg av matematikk er et av de sistnevnte - flere studier krever en viss matematisk kompetanse, og det kan være kjipt å måtte ta opp disse når du egentlig er ferdig på skolen. I tillegg har valget du tar nå, konsekvenser for hvilke fag du har mulighet til å ta på både vg2 og vg3.

Samtidig er matte et av fagene mange sliter med. Om du velger et mattefag som er langt over ditt nivå, vil du ende opp med å bruke veldig mye tid på dette ene faget. Dette vil da gå utover de andre fagene du har, og til slutt kan du bli så lei at du gir opp matten også. Derfor er det ingen vits å velge et vanskelig fag om du ikke trenger det.

Kort og godt om forskjellene

Hva skal du velge? Det korte svaret er at T-matte er mest krevende, og gir flest muligheter når du skal studere. Velger du T-matte, har du alle valgmuligheter åpne. Det skal likevel nevnes at dette faget er en god del vanskeligere enn matten i tiendeklasse.

P-matte bygger videre på det du lærte i tiende. Dette faget går bra for de fleste, og passer for deg som allerede syntes det var vanskelig med matte på ungdomsskolen. Men du må huske at P-matte ikke gir de samme mulighetene som T-matte. Du vil f.eks. få reduserte muligheter innenfor realfagsstudier. Du kan finne mer informasjon om vgs-matematikk hos vilbli.no. Ønsker du å ta T-matte for å få kompetansen, men er bekymret for å bestå? Få tilpasset undervisning av en av våre personlige lærere!

T-matte

T-en i T-matte står for “teoretisk”. Som nevnt over, passer matematikk 1T best for deg som var ganske stødig i matematikk på ungdomsskolen. Faget er for mange krevende, og setter større krav til at du skal tenke selv enn de de gjorde i 10. klasse. I tillegg beveger du deg så vidt innpå et av matematikkens mer avanserte, men også svært nyttige, emner: funksjonsanalyse og kalkulus. Det gir mange muligheter, men gjør også at du må jobbe mer enn tidligere.

Matematikk 1T består av følgende temaer:

T-matte er den matten som gir flest valgmuligheter. Etter at du er ferdig med 1T, kan du velge alle typer matte på vg2, men det vanligste er enten:
S-matte (samfunnsfaglig)
R-matte (realfaglig)

Som navnene tilsier, retter også disse to mattefagene seg mot forskjellige områder i yrkeslivet. Men ikke ta stilling til det nå - det du bør tenke på, er hvilke muligheter som utelukkes av å ikke velge 1T. Følgende studier krever minimum at du har S-matte, og dermed i praksis også at du velger T-matte nå:

Ønsker, eller vurderer du, å velge en av disse utdanningene - ta T-matte.

Les mer om leksehjelpLes mer om leksehjelpLes mer om leksehjelpLes mer om kodekursLes mer om kodekursLes mer om kodekurs

P-matte

P-en i P-matte står for “praktisk”. Matematikk 1P passer for deg som syntes at matten på ungdomsskolen hadde nok utfordringer, og ønsker å fortsette på samme nivå. Faget er mindre krevende enn 1T, og bygger videre på prinsippene som du lærte i 10. klasse. P-matte er for mange en god anledning til å føle mer mestring, og mange synes endelig det er gøy å jobbe med matte igjen!

De fleste som tar yrkesfag, tar automatisk 1P. Det er fordi de velger en utdanning der de ikke trenger dyp forståelse innenfor matematikk. Dersom du vet hva du skal bli, og det er et yrke som ikke krever mye matte, kan du trygt velge P-matte.

Dersom du gjorde det bra i matematikk i fjor, kan det lønne seg å velge T-matte uansett hva du ønsker å bli. Det finnes flere eksempler på elever som har tatt P-matte, men mistet interessen fordi de følte at de ikke ble utfordret nok. Det er viktig å finne et fag som passer ditt nivå.

P-matte tar for seg de samme temaene som T-matte, men går mindre i dybden. I tillegg lærer man en del økonomi.

Realfagspoeng

Det er også viktig å ta hensyn til ekstrapoengene man kan få med enkelte mattefag - såkalte realfagspoeng. Ett realfagspoeng betyr at karaktersnittet ditt går opp med 0,1. For eksempel vil en elev med 4.1 i snitt og ett realfagspoeng ha karaktersnitt 4.2 på vitnemålet. Vi har her skissert tre forskjellige matteløp, og hvor mange realfagspoeng de gir:
1P + 2P: 0 realfagspoeng
1T + S1 + S2: 1 realfagspoeng
1T + R1 + R2: 1.5 realfagspoeng

Så hva bør jeg velge?

Du bør velge T-matte dersom du

Du bør velge P-matte dersom du

Trenger du en ekstra dytt for å komme i gang med videregående-matten? Prøv nettundervisning med en personlig lærer!