Nettundervisning passer for elever med lærevansker

Skrevet av

Skrevet av Emma Eriksson

7/29/2020

Aksel bor sammen med sin familie på 5 i Sauherad. Han går i fjerde klasse og sliter med med lese og skrivevansker. Aksel er glad i motor, bil og fysisk aktivitet, men noen ganger kommer dette i veien for konsentrasjonen. På skolen ville de ikke gi diagnose før i 3.klasse, og mor May-Britt så allerede fra skolestart at sønnen falt bak. Hun bestemte seg for å gjøre noe med dette, men hvor får du tak i hjelp når tiltakene på skolen ikke virker?

Våre personlige lærere er klare for å hjelpe i alle fag. Få tilbake læregleden!

Tilpasset hjelp for lærevansker

Løsningen ble nettundervisning med informatikkstudent Elena. Hun er lærer hos Learnlink og underviser med en felles digital tavle og et videoverktøy der elev og lærer kan se og høre hverandre.

– Hun er flink, ung og tar hensyn til hans behov. Aksel synes selv at det er gøy. Elena tilpasser undervisningen til hans nivå, og retter seg etter hans behov. For eksempel tar de hyppige pauser fordi han er en aktiv gutt som trenger å bevege seg flere ganger i timen, forteller mamma May-Britt. Hun mener nøkkelen ligger i at de har fått en lærer som passet dem godt, og Elena var en perfekt match.

Mor forklarer oss at Elena og Aksel først pleier å gjøre leseleksene, før Elena viser noe på delt skjerm. Etter det skriver Aksel på PCen eller på ark. May-Britt var tilstede på de første timene, men nå foregår undervisningen mens hun er på vei hjem fra jobb siden Aksel fint får til å logge seg på på egenhånd.

Les mer om leksehjelpLes mer om leksehjelpLes mer om leksehjelpLes mer om kodekursLes mer om kodekursLes mer om kodekurs
Portrett av Aksel sammen med katten hans.
Aksel sammen med katten hans

– Det er veldig deilig at Aksel er ferdig med leksene når jeg kommer hjem fra jobb, forteller May-Britt.

Det digitale er kjent for barna

Elena forteller oss at det er mange foreldre som er skeptiske til undervisning på nett, men at barna ofte foretrekker dette. De er allerede godt vant til å kommunisere med venner digitalt.

Portrett av Elena
Learnlink-forbilde Elena

– For mange barn er det ikke så skummelt å møte noen for første gang når dette skjer på en skjerm. Det kan ofte fjerne en del av stigmaet som mange barn kjenner på når de skal få ekstra hjelp. Mitt mål er å gjøre læring gøy - en avslappet arena der eleven kan føle seg trygg og det å gjøre feil ikke er dumt, men en vei til læring, sier Elena.

Hvordan gir du god leksehjelp når barnet ditt har dysleksi?

Utfordringene i fokus

Mange som kontakter Learnlink lurer på hvordan undervisning på nett fungerer, spesielt med elever som har lære-og konsentrasjonsvansker. Elene forteller hvordan en time vanligvis ser ut for Aksel:

– Aksel sin største utfordring er lesing. Før hadde han for vane å gjette seg frem til ord i stedet for å lese ordet ordentlig. Vi løser dette ved å lese tekster sammen som jeg forbereder før timen. Dobbel konsonant og lyder som er annerledes er også vanskelig, så vi jobber med disse sammen på den digitale tavlen som vi begge kan skrive på. Til slutt skriver vi dette ned i boken slik at leksene er klare til sjekk på skolen, forklarer hun.

Når skolens tilrettelegging ikke oppleves som tilstrekkelig er det godt å vite at det finnes ekstra hjelp å få. Med nettundervisningen kan Aksel henge godt med på skolen og kjenne at han får til like mye som de andre i klassen. Og når han senere får tilrettelagt for bruk av digitale hjelpemidler i timene er han allerede godt kjent med hvordan disse skal brukes, etter god trening sammen med Elena.