Kurs

April 2, 2024

Hjelp barna dine med å bli trygge på nett!

Med internett har vi fått et gigantisk digitalt læreverk som gir barn muligheter for utvikling og utfoldelse, men med dette følger også et stort ansvar og dessverre noen farer. Som forelder kan du hjelpe barna med å bli gode internettbrukere, slik at de får positive digitale opplevelser og kan lære seg viktige evner for fremtiden.

Prat om hva som skjer på nett

Ungdata-undersøkelsen fra 2020 viste at barn og ungdom flest har en nær relasjon til foreldre sine og at de er komfortable med å prate med foreldrene sine om det meste. Hva de gjør på nett var det derimot færre som snakket om. Kanskje føler unge at foreldrene ikke forstår hvordan deres digitale liv fungerer og hva det betyr for dem, eller kanskje foreldre fortsatt sitter med kunnskapshull som gjør samtalen vanskelig å ta. Faktum er uansett at det er viktig å prate med barna om hva som skjer på internett. Ved å forberede dem på hva som finnes der ruster du dem i møte med det store internett. I spillverden, på sosiale medier og på andre plattformer vil man møte folk som er uenige med en, og som kan være uhyggelige.

Snakk også om de gode opplevelsene barna har på nett. Store deler av dere daglige, sosiale liv skjer i den digitale verden. De vil få venner der, bli forelsket der, finne nye interesser og kjenne på mestring. Hei dem frem og oppfordre dem til å være prososiale, nysgjerrige og ansvarlige internettbrukere. Fremtiden er digital, og yrker innen programmering og IT vil dominere når barna er store. Snart er det vår generasjon og ikke deres som trenger veiledning på nett.

Sett rammer og bestem grensene

Ved å sette tydelige rammer og regler for spilling og internettbruk i hjemmet er det lettere for barna å vite hva som er greit og ikke. Fortell dem hvor lenge de får lov til å være på nett og hvor de kan være. Det kan være vanskelig å skulle lage regler rundt noe man ikke har god kjennskap til selv, og derfor bør du sette deg inn i sidene barna besøker og spillene de spiller. Hvordan blir personvernet ivaretatt? Er det noen aldersgrenser dere bør følge? Ser du et behov for å begrense bruken av spillet eller siden? Det er ingen fasitsvar på disse tingene, så kanskje kan det hjelpe å forhøre seg med andre foreldre.

Dere må finne ut av hva som fungerer i deres hjem, og det er langt enklere å ta disse avgjørelsene om du har litt kunnskap og innsikt å ta utgangspunkt i. Har du barn som gamer? Vi anbefaler denne Facebooksiden for gamer-foreldre der ingen spørsmål er dumme: Alt om gaming - foreldregruppe.

Tenk på hvordan du selv oppfører deg på nett

Alle som bruker internett må ha kunnskap om god nettvett, også foreldre. Samtidig som du følger med på hvordan barna dine oppfører seg på nett bør du sjekke inn med hva du selv skriver, deler og bruker. Du er et viktige forbilde for barna dine, og de vil se til hva du gjør på nett for å forstå hva som er greit og ikke. Tenk også på hva du sier om det og de du ser på nett. Skal vi lære barna våre å være snille mot andre mennesker må vi begynne med oss selv. Det kan friste å komme med en negativ kommentar man tenker er harmløs, men husk at barn er lett påvirkelige og vi former oppførselen deres gjennom språket vårt.

Vi blir stadig flinkere til å lære barn om personvern, og om hvilke rettigheter de har på nett. Foreldre og unge har ofte veldig ulike sosiale medier-vaner, og det er ikke sikkert de er komfortable med å bli eksponert på nett på samme måte som du synes er greit, og vice versa. Pass derfor på å spørre om tillatelse før du deler informasjon om barnet ditt på nett, om det er på din egen profil, i en gruppe eller i et kommentarfelt. Dette er ikke bare for sikkerhetens skyld, men også et tiltak som skaper tillit og forståelse for at dere bruker internett ulikt.

Foreldre og barn vil kanskje aldri få full forståelse for hverandres internettbruk og oppførsel i sosiale medier, men ved å vise interesse for hva barna gjør og starte samtaler om nettvett betrygger du dem i at du er en støttespiller i deres digitale liv, like mye som i deres virkelige liv.

Forfattet av

Emma Eriksson

Content Manager
Kontakt teamet

Bidragsgivere

Ønsker du å bli kontaktet av oss?

Vi tar kontakt så fort vi kan 🙌

Har dere spørsmål?
Send de til support@learnlink.no 😊
Oops! Noe gikk galt.

Ønsker du å bli kontaktet av oss?

Vi tar kontakt så fort vi kan 🙌

Har dere spørsmål?
Send de til support@learnlink.no 😊
Oops! Noe gikk galt.

Ønsker du å bli kontaktet av oss?

Vi tar kontakt så fort vi kan 🙌

Har dere spørsmål?
Send de til support@learnlink.no 😊
Oops! Noe gikk galt.

Ikke gå glipp av disse sakene:

Abonner på vårt nyhetsbrev!

Få tilgang på våre introduksjonskurs, gratis!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.